Sävsjö 5/11-13

12:e Inspirationsdagen i Småland, Sävsjö med rekordmånga deltagare!

Höstens slutspurt blev vår 12:e Inspirationsdag i Småland, Sävsjö kommun den 5 november. Vi höll till i Vrigstad skolan med rekordmånga deltagare. 106 barn och 42 vuxna var med under en inspirerande och lärorik dag om Barnkonventionen.  Det var en  storspridning bland de småländska kommunerna, vi hade skolor även från Eksjö, Nässjö och Värnamo.

Som avslut fick barnen drömpåsar och vuxna goodiebags. Inspirationsdagen blev väldigt uppskattad både av de stora som av de små.  Till frågan om vad de minns bäst från dagen sa ett av barnen ”Allting ungefär! Eftersom allt var så roligt” ett annat barn tyckte att dagen var jättebra; ”För att jag hade roligt och det var väldigt roliga stationer och trevliga ledare. Det var roligt att lära sig mera och med personer som jag inte kände innan, fikat var jättegott!

Vuxna tyckte ”Det var väldigt lärorikt att få veta fakta om bakgrunden till Barnkonventionen och även hur Sverige jobbar med att efterfölja den”, vissa tänker även arbeta med Barnkonventionen i sin skola med att anordna ”Temadag med olika övningar/stationer som eleverna som deltog får hålla i tillsammans med vuxna”

Nedanför i galleriet kan du se bilder från dagen, gröna löv för ”det har jag lärt mig idag”, röda löv  för ”hur kan man arbeta med detta i skolan?” som barnen själva skrivit, samt kollagen från övningen ”Vem bestämmer?”

Kontakt

För mer information om innehållet i programmet kontakta Tove Kjellander, projektledare för samarbetsprojektet "Om Barnkonventionen - av, för och med barn" på tove.kjellander@bris.se.

Anmälan

Anmäl din klass i formuläret nedan.


Behov av ekonomiskt stöd för resan

Ja
Nej

Program

Programmet för inspirationsdagen:

  • Ankomst och registrering
  • Introduktion i helgrupp med improvisationsteatergruppen Ad lib
  • Övningar och diskussioner i mindre grupper
  • Lunch
  • Övningar och diskussioner i mindre grupper
  • Avslut och sammanfattning av dagen i helgrupp

Övningar för eleverna

Ett steg fram

En övning med rollkort där eleverna tar ställning utifrån en karaktär och ett scenario från Barns rätt i ett förändrat klimat och Barnkonventionen-in-a-box (kortleken).

Ballongen

Prioriteringsövning med mål att ge en introduktion till BK samt att skapa förståelse för artiklarnas odelbarhet från Barnkonventionen-in-a-box (kortleken).

Vem bestämmer

Ett kollage om makt. Eleverna får använda bilder för att visa vilka de tycker har makt på olika arenor i samhället. Finns som en del av Jag vill säga något (sid 59).

Teater om BK med AdLib

Teatergruppen Ad Lib låter barnen tolka Barnkonventionens fyra grundprinciper genom statyer. Hitta deras övningar här!

Från A till FN!

Som en del i Sveriges rapportering till FN på hur Sverige följer Barnkonventionen kommer deltagarna här att kunna göra sin röst hörd genom aktiva metoder. Hur väl följer Sverige egentligen barnkonventionen? Mer om det kan du läsa här.

Program för lärare

Kunskapsinjektion om Barnkonventionen

En timme föreläsning och gruppdiskussioner om Barnkonventionen, barnets rättigheter i läroplanen och andra styrdokument i skolan.

Teater om Barnkonventionen med Ad lib

Tillsammans med teatergruppen Ad lib utforskar lärarna nya sätt att tänka kring barns rättigheter, utifrån Barnkonventionens grundprnciper.

Ett smorgasbord av övningar och möjligheter

Utifrån material tillgängligt på www.lyssna.nu går vi igenom övningar från Jag vill säga någotBarns rätt i ett förändrat klimatRättigheter för varenda unge mm.

Kommentera